Co vědět o kávě a jejím skladování

co-vedet-o-kave-a-jejim-skladovani

Bez ranního šálku si nedokážete představit den? Projděte si zajímavosti o voňavém nápoji i tipy na pomocníky, kteří vám ulehčí přípravu a servírování.

7 zajímavostí o kávě
 

  1. Kávovník je ovocný strom a kávová zrna jsou peckami jeho plodů, fialových nebo červených třešní.

  2. Po vodě a čaji patří káva mezi nejoblíbenější nápoje na světě. Ročně lidé vypijí kolem 400 miliard šálků.

  3. Největší popularitě se těší v severní Evropě. Nejvíce šálků podle statistik vypijí Finové – průměrně 8 až 9 denně, výjimkou není ani 30.

  4. První česká kavárna vznikla v Praze pod Mosteckou věží. V roce 1714 ji tu otevřel arabský podnikatel Georgius Hatalah z Damašku.

  5. V 16. století začal v Turecku platit zákon, který umožňoval ženám rozvod v případě, že by jim manžel neposkytoval dostatečné množství kávy.

  6. Rozpustnou kávu poprvé připravili Japonci, a to roku 1901.

  7. Smrtelnou dávkou kofeinu představuje pro lidské tělo cca 100 šálků. Mezi příznaky předávkování kofeinem patří nervozita, zrychlený tep, pocení a třes rukou. Pokud nejste trénování a vypijete víc hrnků najednou, dost možná zažijete podobné příznaky, jen v menší míře.

Pár střípků z kávové historie

První zmínky pocházejí už ze 6. století, kdy Etiopané žvýkali čerstvé kávové třesně. Po požáru zjistili, že se horkem krásně rozvoněly, a tak se rozhodli jejich zrna začít pražit.

O 300 let později objevili obyvatelé Emirátů léčivé účinky kávy. Obliba lahodného moku postupem let narůstala. V 16. století však přišel velký propad. Příznivci radikální náboženské víry odsuzovali kávu stejně jako třeba alkohol. Považovali ji dokonce za škodlivou. Prodej povzbuzujícího nápoje byl na čas zastaven pod hrozbou přísného trestu.

Během 17. století se káva dostala do Evropy. Okouzlila Italy, Brity, Němce, Francouze i Portugalce. 21. století proto v historii platí za tzv. třetí kávovou vlnu. Producenti ze světových velmocí jako je Keňa nebo Etiopie přísně hlídají kvalitu vyvážených zrn. Místní pražiči potom dbají na poctivou úpravu a budování přátelských vztahů se zákazníky.

Co všechno káva obsahuje?

Kromě povzbuzujícího kofeinu i řadu vitaminů a minerálů:

° vitaminy B1, B2, B3, B5 a B9
° draslík
° hořčík
° fosfor
° mangan
° pektin

Vitaminu B2 získáte z jednoho šálku až 11 % denní doporučené dávky. Podle odborných studií dodává espresso nebo cappuccino dokonce více antioxidantů než dnešní průmyslově pěstované ovoce a zelenina.

Pozitivní účinky na fyzické i psychické zdraví


Jeden z nejpopulárnějších nápojů na světě budí tělo k vyšším fyzickým i mentálním výkonům díky kofeinu, kterého obsahuje průměrně kolem 90 až 100 mg v jednom šálku.

Dále zlepšuje náladu a pomáhá se spalováním tuků. Výzkum prokázal, že kofein urychluje metabolismus až o 13 % v závislosti na spotřebovaném množství a individuální reakci.

Všeho moc škodí


Chcete-li získat z kávy co nejvíce pozitiv bez vedlejších účinků kofeinu, jako je úzkost či nespavost, zůstaňte u množství 1–4 šálků kávy denně.

Šikovní pomocníci pro přípravu lahodného moku


Mlýnek na kávu

S mechanickým mlýnkem si umelete čerstvá zrnka kdykoliv budete chtít. Podle potřeby si můžete jednoduše nastavit hrubost mletí.

Odměrka na kávu


Patříte k náročným konzumentům, kteří si potrpí na přesný postup přípravy? Práci vám usnadní šikovná odměrka. Díky nerezovému provedení vydrží dlouho jako nová.

Nerezová konvice na vodu


Dáváte přednost turecké kávě? S designovou konvicí v červené barvě uvaříte vodu během pár minut. Konvice s pohodlnou rukojetí a stylovou signalizací píšťalkou se hodí pro všechny typy varných desek včetně indukce.

Konvice na ruční přípravu kávy

Nemáte doma kávovar? Žádný strach, bohatě si vystačíte i s konvicí ze skla, nerezu a silikonu. Stačí nasypat kávová zrnka, přelít je horkou vodou přes nerezový filtr a můžete podávat. Velkou výhodou je snadná údržba celé konvice včetně nerezového filtru. Potěší vás i krásný design.

Skleněná konvice s pístem

Roztomilá konvice na ruční přípravu kávy se srdíčkem je ideálním dárkem pro vaše blízké. Nabízí filtrační píst z nerezové oceli, jehož stlačením dosáhnete dokonalého oddělení kávové sedliny nebo sypaného čaje. Konvice je díky tvrzenému sklu velmi odolná a má dlouhou životnost.

Nenechte se ošálit nízkou cenou konvice. Ruční příprava stlačením pístu patří k oblíbeným i mezi profesionálními baristy. Získáte nápoj plný chutí a vůní, pro mnohé lepší než z automatického kávovaru.

Moka konvička

I v ruční moka konvičce připravíte s trochou cviku silný a chuťově vydatný nápoj srovnatelný s espressem z kavárny. Můžete ho používat na plynové, elektrické i sklokeramické varné desce. Hliníkové tělo konvičky rychle získá patinu, která je pro správnou chuť nápoje velmi důležitá.

Luxusní termoska

Ať jste v práci, ve škole, na procházce nebo třeba v autobuse, díky termosce si svůj oblíbený nápoj můžete vychutnat kdykoliv. Nerozbitná láhev s termoizolační dvojitou stěnou udrží původní teplotu horkých i studených nápojů. Potěší vás i stylový design s černým matným povrchem z broušeného nerezu ve zlatém provedení.

Nakupování čerstvé kávy

Kupujte zrnka ideálně čerstvě pražená, tj. maximálně před 14 dny. Melte si je nejlépe doma, klidně v ručním mlýnku. Už namletá totiž rychle ztrácejí chuť i vůni.

Nakupujte zrnka v hermeticky uzavřených sáčcích, nejlépe s jednocestným ventilem pro postupný odchod plynů po pražení. Chraňte ho před přístupem vzduchu a vlhkosti. Kávu z něj nemusíte nikam přesypávat.

Tipy pro skladování

Pokud se nepodaří nákup ve vhodném sáčku nebo ho cestou poškodíte, přesypte obsah do neprůhledné dózy, která zamezí přístupu světla, vzduchu a vlhkosti. Nejšikovnější jsou vakuové dózy, které vytvoří podtlak při každém zavření. Vyžadují však výměnu baterek a pořizovací cena se pohybuje kolem 1 000 Kč. Nevolte velikost zbytečně větší – volný vzduch v nádobě urychluje vyčpění.

Zrnka, která nestihnete zpracovat, dejte v igelitovém sáčku do mrazáku. Do ledničky naopak vůbec nepatří.

Přejeme dobrou chuť neboli godere di caffè, jak by řekli Italové.