Tlakové, nerezové, smaltované: Nejoblíbenější typy hrnců a jejich vlastnosti

zaridte-si-romanticky-interier-plny-lasky

Vybavujete kuchyni a tápete v nabídce hrnců na vaření? Projděte si výhody i nevýhody nejoblíbenějších typů hrnců, kastrolů a rendlíků.

Tlakový neboli Papinův hrnec

Koncem 17. století přinesl vynález „papiňáku“ hotovou revoluci ve vaření. Dobu přípravy masa zkrátil z několika hodin na pár desítek minut. To samé platí pro omáčky nebo hutné vývary.

Principiálně jde o tlustostěnný hrnec využívající k vaření vyššího tlaku v rozmezí od 280 do 300 kPa. Tím dosáhne rychle a dlouhodobě vyšší teploty, kolem 120 až 130 stupňů Celsia. Urychluje přípravu jídla nejméně o 50 %. Díky horké páře, vaření v minimu vody a silnostěnné konstrukci zůstává chuť daleko výraznější než při běžné přípravě v horké vodě.

Výhody

Rychlost v kombinaci s úsporou energie představují největší výhodu tlakových hrnců. Vaření při vyšším tlaku a teplotě je ekologičtější a zdravější. Jídlo připravené v papiňáku skvěle chutná a zůstává šťavnaté, s vysokým podílem živin. Nemusíte přidávat moc soli ani koření. Další výhodou je čistý sporák po vaření – jídlo neutíká ani se nepřipaluje.

V tlakovém hrnci pohodlně uvaříte i potraviny vyndané před chvílí z mrazáku. Vysoká teplota si s rozmrazením poradí. Papiňák využijete i k zavařování nebo sterilizování kompotů, zeleniny nebo hotových pokrmů.

Nejlepší jídla z papiňáku

Záleží na vašich chuťových preferencích, ale obecně v něm Češi nejčastěji připravují:

► Guláš

► Svíčkovou, rajskou a jiné zeleninové omáčky

► Polévky a vývary

► Dušené maso a rizoto

► Vařené přílohy, luštěniny

Nevýhody

V podstatě jedinou nevýhodou tlakových hrnců je vyšší pořizovací cena, která se však brzy vrátí v podobě úspory času, práce i energie. Zavírání a otevírání hrnce vyžaduje opatrnost a trochu cviku – každá značka řeší zavírání trochu jinak. Moderní papiňáky mají hned několik bezpečnostních pojistek proti nárůstu tlaku a teploty. Pokud pohlídáte a čas od času vyměníte těsnění, kuchyňské pohromy se bát nemusíte.

Jak vybrat tlakový hrnec?

Rozhodujícím faktorem při výběru je velikost. Menší rodiny do 3 členů si vystačí s objemem mezi 3,5 až 5 litry. Větší domácnosti do 6 členů většinou volí 6 až 8 litrů. Ve větším papiňáku můžete i pohodlně zavařovat. Některé značky nabízejí možnost výhodné koupě více velikostí při stejné velikosti poklice. Ta vzhledem k tlakovému systému představuje největší investici na celém hrnci.

K šikovnému přídavnému vybavení patří třeba parní rošt pro vaření v páře nebo měrné rysky pro přehled o objemu tekutiny při vaření.

Univerzální nerezové hrnce

Lehké nerezové nádobí patří k základní výbavě moderní kuchyně. Je hygienické, pevné, odolné a uvaříte v něm téměř cokoli, na co si vzpomenete.

Výhody

Sadu nerezových hrnců by měl mít doma každý, kdo aspoň občas vaří. Nepohlcují pachy, dobře vypadají, odolávají korozi, snadno je umyjete. Celkově dobře poslouží roky.

Pokud nerezové nádobí poškrábete, klidně ho používejte dál. Neuvolňuje žádné škodlivé látky.

Hrnce z nerezu navíc nejsou drahé a lze je bez problémů mýt v myčce nádobí. Většina nerezového nádobí se hodí i pro indukční vaření.

Kdy nerezový hrnec využijete?

Hrnce z nerezu se hodí téměř na jakékoliv vaření. Nejčastěji se používají k přípravě brambor, těstovin a rýže. Oceníte je i k vaření polévek a dušených pokrmů. S přehledem zastanou také funkci zavařovacího hrnce.

Nevýhody

Nerezové nádobí má nižší tepelnou vodivost. Vaření v těchto hrncích proto vyžaduje více energie. K restování a smažení je nutné použít dostatek tuku, jinak hrozí připalování. Časem dochází k opotřebení v závislosti na kvalitě provedení konkrétního nádobí. I při pečlivé údržbě na hrncích mohou vznikat matné skvrny, které nebrání dalšímu používání

Hledejte kvalitní nerezové nádobí

Některé typy nerezových hrnců mají na obalu uvedené zkratky 3ply, 5ply nebo 7ply. Skrývá se pod nimi počet lisovaných vrstev z různých kovů, které mají za úkol zlepšit tepelnou vodivost.

Nerezový hrnec s vrstveným dnem slibuje rychlejší a úspornější vaření.

Hrnce s nepřilnavým povrchem

Moderní nádobí s povrchem proti připálení snižuje potřebu tuku a podlévání na minimum. Vyrábí se většinou z litého kusu kovu opatřeného ochrannou nepřilnavou vrstvou.

Výhody

Hrnce opatřené nepřilnavým povrchem šetří množství času i práce. Protože se jídlo nepřichytí na dno, snadno je umyjete bez namáhavého drhnutí. Většinu z těchto hrnců lze mýt i v myčce a použít na indukčním sporáku. Díky nepřilnavému povrchu téměř nepotřebujete tuk.

Nevýhody

Nepřilnavý povrch, zejména u levnějších modelů, můžete seškrábat. Nepoužívejte proto drátěnku ani silné chemické prostředky. Bohatě stačí teplá voda s jarem.

Kdy zvlášť oceníte nepřilnavý povrch?

Hrnce s nepřilnavým povrchem využijete třeba k vaření polévek a omáček, kde základem je osmahnutí cibulky do požadované konzistence, ale bez připalování po stranách. Oceníte je také k restování a smažení masa, zeleniny a dalších surovin.

Smaltované hrnce a kastroly

Dříve oblíbené smaltované nádobí se znovu vrací do módy. Povrch se chová při vaření podobně jako teflon. Nabízí tak rychlou a snadnou přípravu jídel bez zbytečného připalování. Navíc vynikají stylovým retro designem.

Výhody

Hlavními výhodami jsou snadné používání a údržba. Smaltované hrnce odolávají vysokým i nízkým teplotám, korozi i zachycování a rozmnožování bakterií. Dlouho drží teplotu, chuť i vůni pokrmu. Pokud se o ně budete správně starat, vydrží vám v perfektním stavu velmi dlouho.

Kdy použít smaltované hrnce?

Ve smaltovaném hrnci připravíte snadno a rychle jakékoliv přílohy. Hodí se i k vaření polévek, omáček a masových i zeleninových směsí.

Nevýhody

Zejména levnější hrnce ze smaltu jsou křehké a náchylné k poškrábání nebo otlučení. Když smaltované nádobí poškodíte, neměli byste ho dál používat. Z povrchu se mohou drolit částečky pojiva, které ničí živiny a kontaminují celé jídlo.

Nepoškozený smalt je však zdraví neškodný a zcela bezpečný. Vybírejte proto spíše dražší a lepší pomocníky, kteří se vám odvděčí letitou výdrží a voňavými dobrotami.